Skaknovelle af Stefan Zweig

Titel: Skaknovelle   Forfatter: Stefan Zweig   Antal sider: 78
Forlag: Bechs forlag   Udgivet: 1941  Sprog: Dansk

“Skaknovelle” af Stefan Zweig er en lille og smuk historie om spillet skak. Bogen, eller novellen, kommer man super hurtigt i gennem, og Zweigs talent for at skabe den rette atmosfære og brug af symboler gør bogen til en for sig selv.
Ombord på et skib på vej til Brasilien er vores hovedperson, som har fået nys om at verdensmesteren i skak ligeledes skulle være om bord. Han opsøger ham, og sammen med en flok andre mænd udfordrer de ham igen. De bliver dog reddet fra nederlag af en den mystiske Dr. B, som med sin kolde logik og dystre psykologiske baggrund er noget helt for sig selv.
“Skaknovelle” var på mange måder unik. Først og fremmest har jeg aldrig læst en bog, som på denne måde var centreret om spillet skak. Zweig formåede at beskrive skak som mere end et spil, som noget helt, helt andet. Det er en rejse man kommer ud på, en rejse blandt logik og med den mystiske Dr. B og hans hjertesskærende fortælling om, hvorfor han besidder skak som ingen anden.
Bogen handler også om Tyskland under anden verdenskrig, idet Dr. B blev holdt til fange af nazisterne. Den eneste måde han undgik at gå fra forstanden på var, at spille utallige partier af skak i sit hoved. Og så alligevel. For det står klart at han ikke ligefrem er en stabil person.
Jeg kan godt lide den måde, hvorpå de sort/hvide felter og brikker bliver brugt som symboler på kampen mod nazityskland. Desuden er Dr. B en virkelig interessant person som står i skarpt kontrast til den kolde, intetsigende verdensmester som kun spiller for penge og som, efter hvad rygter siger, skulle være dum som en dør på alle andre punkter en skak. Igen, symbolik.
“Skaknovelle” er utrolig nem at komme igennem og kan let læses i et hug. Jeg vil anbefale den til alle som vil kende mere til ældre litterære “værker” og som vil opleve Zweigs måde at skrive historier og stemninger på. En bog som ikke kun henvender sig til skakspillere. 4 ud af 5 stjerner!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.