Divergent af Veronica Roth

Titel: Divergent (Divergent #1)  Forfatter: Veronica Roth  Antal sider: 487
Forlag: Harper Collins   Udgivet: 28. februar 2012   Sprog: Engelsk

Jeg må indrømme, at jeg har udsat mit møde med Veronica Roth’s Divergent i frygt for, at den skulle, som mange også har påpeget, minde for meget om diverse andre dystopiske fortællinger. Desværre blev jeg også skuffet over denne ellers hyped-bog.
Tris, vores hovedperson, står over for valget om, at vælge sin kommende fraktion. Verden er inddelt i fem fraktion, og hvilken fraktion man vælger, afspejler både ens personlighed og ens liv. Der findes dog også tilfælde, hvor man ikke direkte, er “udvalgt” til en fraktion. Tris må vælge: vil hun følge sit hjerte, eller sin families ønske?
Okay, jeg var ikke videre begejstret for “Divergent”. Lad os starte med at slå det fast. Den mindede alt for meget om Hunger Games, men havde også træk fra blandt andet Marie Lu’s “Legend” og James Dashners “The Maze Runner”. Disse bøger holder jeg meget af, og Divergent minder mest af alt om en bog, der prøver at efterligne samme mønster, men ikke opnår det på samme måde.
Plottet var mit største problem. Den udvalgte pige, som skal vise sig at være stærk og spille en stor betydning, var lidt for meget et cliché. Desuden kunne man på lang afstand gætte sig til, hvad der ville komme til at ske. Jeg nåede aldrig at føle, at jeg nåede klimaks med denne bog. Først til sidst begyndte jeg at kunne fornemme det, som jeg allerede havde gættet lurede under overfladen af historie. Altså på alle måde forudsigeligt.
Måske er det fordi, jeg ikke længere er målgruppen til denne genre og type bog. Jeg er måske blevet for gammel. Yngre læsere, omkring de 13-år, som jeg var, da jeg læste Hunger Games, vil sagtens kunne få en god læseoplevelse ud af “Divergent”. Den holder dog simpelthen ikke til ældre læsere.
Kærlighedsdramaet mellem Four og Tris føltes forudsigeligt, ligesom de “overraskelser”, som Roth havde lagt ud, var banale og igen, forudsigelige. Desværre skuffede “Divergent” mig, og jeg er ikke sikker på, at jeg vil vende tilbage til det univers, på trods af, at selve handlingen og plottet lagde op til at komme lidt mere i gang i de kommende bøger. Alt i alt giver jeg bogen 1 stjerne ud af 5.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.