Turtles All the Way Down af John Green

Titel: Turtles All the Way Down   Forfatter: John Green   Antal sider: 286
Forlag: Dutton Books   Udgivet: 10. oktober 2017   Sprog: Engelsk

“Turtles All the Way Down” af John Green er en bog, som jeg har ventet rigtig lang tid på at komme til at læse. Og jeg blev bestemt ikke skuffet!

Aza Holmes bliver indblandet i millionæren Russell Picketts forsvinden, da hendes bedste veninde Daisy, beslutter at jagte den store sum penge, der er forbundet med det. Dette kræver at Aza kommer tæt på millionærens søn, Davis, som bor på den anden side af floden. Aza må samtidig kæmpe med sit mentale helbred, som synes at fortsætte nedad i en uendelig spiral. 

“Turtles All the Way Down” er anderledes end John Green andre bøger, ikke kun på grund af det personlige emne men også i form af den tid, der er gået siden Greens sidste bog blev udgivet. “The Fault in Our Stars” var virkelig god, men “Turtles All the Way Down” talte bare til mig på en anden måde. Måske har det noget at gøre med, hvornår man læser John Greens bøger i sit liv; i sammenhæng og med hvilken betydning.

Det var på en måde skræmmende og øjenåbnende at følge Azas rejse i hendes eget hoved. At vise og sætte fokus på mental sundhed og problemer forbundet med dette er svært selv med brug af metaforer til at beskrive smerten – men John Green formåede at gøre dette og tilmed sætte ord på det uden metaforer. Sproget var ærligt og råt og viste sider af mennesker, som normalt er svært at tale om eller sætte sig ind i, hvis man ikke selv har oplevet det.

Selvom bogen ikke først og fremmest var om plottet, så spillede det dog en rolle. Jeg ved stadig ikke helt, hvordan jeg har det med det. På sin vis er det en meget amerikansk historie, men i stedet for at låse mig fast i dette, vælger jeg at se på plottet som en beskrivelse af mennesker og smerte. “Den store afsløring” var ikke videre chokerende, men jeg tror heller ikke, at det var meningen. For det var ikke plottet, som skulle tynge, men en historie om et menneske.

Jeg elskede scenerne mellem Davis og Aza og hvordan, de frembragte mening i kaosset. Men også Daisy havde sin helt egen personlighed: “You pick your endings, and your beginnings. You get topick the frame, you know? Maybe you don’t choose what’s in the picture, but you decide on the frame.”

“Turtles All the Way Down” er den bedste YA-bog jeg har læst i år, og en bog som jeg vil have i tankerne i lang, lang tid. 5 ud af 5 stjerner.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.